JUNGLE EERDERE PRODUCTIES NIEUWS RECENSIES
FOTO'S TRAILERS VISIE
_

Jungle
12+, ook VMBO

Als een mens beestachtig gedrag kan vertonen, kan een beest zich dan ook mensachtig gedragen? Mensen denken te weten hoe dieren zich gedragen, maar weten dieren ook hoe de mens zich gedraagt?

- - - - - -


Uit de recensie van Theater Centraal:
 
Jungle is een evenwichtige, grappige en soms bijna sprookjesachtige voorstelling. De monoloog is sterk, poëtisch en begrijpelijk met hier en daar een prachtige taalvondst en de tekstbehandeling van Anke Engels is uitstekend. De actrice kan bovendien bogen op een zeldzame en prachtige expressie. Ze wisselt moeiteloos tussen klein, onzeker en onooglijk meisje, stoere, ondeugende chimpansee en ontluikende, uitdagende vrouw en is in iedere verschijning even geloofwaardig. Het moet dan ook wel heel gek lopen, wil ‘Jungle’ zich niet ontpoppen als een succesvolle en door de jeugd hooggewaardeerde voorstelling. Lees de gehele recensie op: www.theatercentraal.nl

- - - - - -


Jungle is een tragikomedie over het hedendaagse leven in de stadsjungle Amsterdam, gezien door de ogen van aap die uit Artis is ontsnapt. Deze ongewone blik op het gewone werkt vervreemdend en roept vragen op over de eigen levenshouding.

Een beeld van de stadsjungle, gezien door de ogen van een buitenstaander. In dit geval geen buitenaards wezen, een alien, maar een aards wezen, een aap. Jungle is een onmenselijk, beestachtig verslag van het hedendaags leven in een grote stad, in casu Amsterdam. Jungle is ook het verslag van een persoonlijke ontwikkeling. Aap lijkt uiterlijk op een mens. Vertoont ook steeds meer menselijk gedrag. Maar het blijft imitatie. Aap beseft niet wat er in mensen omgaat. Maar heeft daar wel allerlei denkbeelden over. Die leiden tot absurde misverstanden.



LESMATERIAAL

Artistieke uitgangspunten

-
Wij bekijken de wereld om ons heen op een bepaalde manier. Op onze manier. Wij kunnen niet anders.
- We weten wel dat er ook anders tegen de wereld aangekeken kan worden. Maar dat kunnen we zelf niet.
- Dat kan alleen iemand die niet is als wij.
- Het kan verhelderend zijn als wij zien en horen hoe die ander tegen onze wereld aankijkt.
- Dan zien wij de beperkingen, tekortkomingen en vervormingen van onze zienswijze.
- Niet dat wij daarna anders kijken. Wij kunnen immers niet anders.
- Maar wij beseffen misschien wel dat onze kijk niet alleenzaligmakend is.

Jungle geeft een kijk op de wereld om ons heen vanuit een ongewone invalshoek. Daardoor wordt het gewone ongewoon, vreemd. Deze vervreemding roept vragen op als: hoe vrij zijn wij eigenlijk, hoe authentiek, hoe sociaal, hoe open, hoe…. Hoe zijn wij zo geworden? Waarom doen we zo?

Jungle is bestemd voor een publiek vanaf twaalf jaar. Dus voor jongeren die beginnen te puberen en bezig zijn met identiteitsvragen als: wie ben ik, wat wil ik en waar wil ik bij horen? Het stuk speelt zich af in Amsterdam en geeft jongeren een andere kijk op het leven in de stad. Het doorbreekt de cliché(denk)beelden over de stadsjungle en zet jongeren aan een eigen levenshouding, een eigen visie te ontwikkelen op hun dagelijkse omgeving.

Educatie
Een lesbrief ingaand op de thema's die in het stuk aan bod komen. Daarnaast een workshop op school, gegeven door artistiek leider en regisseur Katrin Richter. Hierin wordt de thematiek en speelstijl van de voorstelling inzichtelijk en voelbaar gemaakt door de leerlingen zelf een scène te laten bedenken en spelen.

Jungle wordt mede mogelijk gemaakt door het Amsterdams Fonds voor de Kunst, AMVJ, LIRA Fonds en VSB Fonds.
 
Concept & regie
Katrin Richter
- tekstadviezen Rob de Graaf - spel Anke Engels of Anoek Hagenaars - choreografie Thomas Falk - soundontwerp Marek Isleib - Gebaseerd op de toneeltekst 'Jungle' van Barry Hofstede. De originele tekst van de theatermonoloog "Jungle" kunt u hier gratis downloaden.'

Jungle